Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Versterk je mentale kracht en voorkom stress

Jan werkt al ruim twintig jaar in de bouw en vindt zijn werk geweldig. Hij vindt het leuk om samen met collega’s deadlines te halen en resultaten te boeken. De weg ernaartoe gaat niet altijd zonder slag of stoot, maar eenmaal achter de rug kijkt hij met het team tevreden terug op wat gelukt is. Het laatste jaar merkte hij steeds meer moeite te hebben met goed uitrusten tijdens de vakanties.

Normaal kon hij met weinig slaap en veel uren werken prima functioneren naast zijn privéleven. Hij had voor zijn gevoel niet echt problemen, maar kon ook niet duiden waarom het steeds minder goed ging met hem. Wel weet hij dat hij een jaar geleden een extra project erbij heeft gekregen en een collega vervangt die tijdelijk uit beeld is. Omdat hij graag helpt, leek het hem geen probleem om af en toe wat extra te werken en weekenden ook aan werk te besteden. De aanhoudende druk en gebrek aan rustmomenten hebben uiteindelijk bijgedragen aan de klachten.

Klachten aanpakken

Hij werd bij Vitalmindz aangemeld om de aanhoudende klachten van overspanning aan te pakken. Hij sliep al meer dan zes maanden slecht, piekerde veel en kon zich niet meer goed focussen op het werk. Hij was snel afgeleid en vergat regelmatig wat hij moest zeggen of doen. Hij merkte dat hij steeds minder energie had om te sporten of met vrienden af te spreken. Zijn relatie stond daarmee ook onder druk, omdat hij geen energie had om iets te ondernemen. Het liefst wilde hij slapen en rust.

De begeleiding bij Vitalmindz was gericht op stressmanagement, het gericht versterken van zijn kracht en het verbeteren van zijn werk-privébalans. Hieronder vielen individuele coachingsessies en kleine opdrachten om na elk gesprek concreet met verbeteringen aan de slag te gaan.

Individuele coachingsessies

Jan had regelmatige gesprekken met een psycholoog om zijn stressoren op het werk en thuis te identificeren en strategieën te ontwikkelen om deze effectief aan te pakken. Hij leerde technieken om in het moment te blijven en zijn reactie op stress te beheersen, wat zijn algehele welzijn verbeterde. Daarnaast was er aandacht voor tijd- en energiemanagement. Dit hielp Jan om zijn tijd en energie beter te beheren, waardoor hij een duidelijkere scheiding tussen werk en privé kon aanbrengen.

Kleine opdrachten

Jan had niet in de gaten dat zijn kopje koffie na het avondeten effect had op zijn slaapritme. Hij merkte dat het ook enorm geholpen heeft (al dan niet met tegenzin) om in beweging te blijven door elke dag een wandeling te maken met zijn partner. Hij merkte dat hij beetje bij beetje minder last had van zijn klachten en positiever werd.

Haal het beste uit jezelf

Dankzij deze aanpak kon Jan zijn stress significant verminderen, wat resulteerde in een hogere productiviteit op het werk en een gelukkiger, meer gebalanceerd leven thuis. “Ik heb geleerd om beter voor mijzelf te zorgen en mijn werk-privébalans hierdoor kunnen herstellen”, kijkt Jan positief terug. Ervaar je ook psychische klachten, schakel dan tijdig hulp in. Ook kun je preventief hulp inschakelen als je met stress te maken hebt. Zo geef je je mentale kracht een boost.

contact