Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Werk-privé balans

Werk-privé balans is het evenwicht dat je hebt tussen je werk en je privéleven. Het gaat ook over een balans tussen inspanning en ontspanning (rust). Voor werkgevers heeft dit alles te maken met wat je van je medewerkers vraagt en hoe zij hiermee omgaan.

Deze werk-privé balans is voor iedereen anders, maar makkelijk bij jezelf te herkennen. Vraagt je werk teveel van je? Bijvoorbeeld door de hoeveelheid werk, de samenwerking met collega’s of lange reistijden? Of vraagt je privéleven op dit moment teveel? Bijvoorbeeld doordat je jonge kinderen hebt, het niet lekker loopt in je relatie of je te maken hebt met zorgen in je omgeving? De uitdaging is ervoor te zorgen dat de dingen die (te)veel energie kosten, niet te lang te duren. En er leuke dingen tegenover te zetten.

Als werkgever is het niet altijd makkelijk om te zien of je werknemers een goede balans ervaren tussen werk en privé. Wil je een goede inschatting kunnen maken? Zorg er dan voor dat je je werknemers kent.

Een goede balans tussen werk en privé is voor iedereen belangrijk. Of je nu jong bent of al wat ouder. Ook voor werkgevers is investeren in de relatie met je werknemers echt de moeite waard. Een goede werk-privé balans voorkomt stress, verbetert de tevredenheid, vermindert ziekteverzuim en vertrek uit de organisatie en verhoogt de werkprestatie.

In heel veel gevallen zijn er mogelijkheden elkaar te ondersteunen. Deze mogelijkheden verschillen per situatie. Een mogelijke oplossing is bijvoorbeeld dat je als werknemer minder of op andere tijden gaat werken. Ook kan het goed zijn dat je juist meer of minder thuis gaat werken. Denk jij erover om van 5 naar 4 dagen in de week te gaan (55+ regeling cao Bouw & Infra)? Lees hier alle informatie.

Vertrouwen in elkaar
Hiervoor is wel vertrouwen nodig. Heb je het beste met je werknemer voor? En heb je als werknemer ook zicht op je eigen rol? Ga eens een goed gesprek aan met elkaar. Wat maakt dat de balans niet optimaal is? En wat zijn mogelijkheden om de balans te herstellen?

Neem contact op met de Vraagbaak van Volandis: info@volandis.nl / 0341 499 299 of chat met een van onze medewerkers op de website.

Delen via:

contact