Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Blog 10: Snel gaan of ver komen

Dat de arbeidsmarkt er anders uit ziet dan pak hem beet tien jaar geleden hoeven we jou niet te vertellen. Het is lastig om goede mensen te vinden en nog lastiger om ze te behouden. Dus waarom dan structureel een groep (potentiële) professionals afschrijven? Dit is namelijk helaas vaak de realiteit voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Eeuwig zonde, want er valt zoveel winst te behalen, voor beide partijen.

Meer bouwen dan huizen

Kijk bijvoorbeeld eens naar Siebe Martijn Groenendijk en zijn onderneming Hét Bouwbedrijf. Siebe Martijn biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om zichzelf, met de juiste begeleiding, te ontwikkelen tot vakman. Door simpelweg naast mensen te staan in plaats van er boven en door in mensen te geloven. Dit betekent overigens niet dat er bij Hét Bouwbedrijf met fluwelen handschoentjes gewerkt wordt. Alle werknemers worden geacht op tijd te komen, niet te ja-maar-en en verkeerd aangeleerd gedrag af te leren.

Siebe Martijn: “Werken in lege panden zorgt ervoor dat het zelfvertrouwen sneller toeneemt. Er is niemand die voortdurend op je vingers zit te kijken. Zonder die druk ontplooien mensen zich beter en worden zij zelfbewuster. In mijn aanpak ben ik directief dat is niet altijd prettig, maar het schept wel duidelijkheid.”

En zo werd zijn droom zijn missie en niet zonder succes, want inmiddels vult Siebe Martijn met Hét Bouwbedrijf voor diverse aannemers het verplichte onderdeel SROI in. Achterover leunen is er echter nog lang niet bij. Zijn doel is dat álle bedrijven in Nederland mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan aannemen. 

“Als je snel wilt gaan, ga je alleen. Als je ver wilt komen, ga je samen.”


SROI in het kort

Social Return On Investement (SROI) is een methodiek voor het meten van de (extra) sociale en maatschappelijke waarde die voortkomt uit een investering. Bedrijven kunnen voor zichzelf SROI eisen stellen, maar dit is bijvoorbeeld ook vastgelegd in de Participatiewet. Zo moeten bedrijven die een opdracht van een overheidsinstantie aannemen 1,5 à 2 % procent van de loonsom duurzaam inzetten. Dat kan door werknemers met afstand tot de arbeidsmarkt te laten meedraaien. Denk bijvoorbeeld aan mensen die al langere tijd in een uitkeringssituatie zitten, zoals de WIA, WAO, Wajong of bijstand. 

Wat levert het concreet op?

Het mes snijdt aan twee kanten want niet alleen doen deze mensen werkervaring op zodat ze kunnen participeren in het arbeidsproces, maar ook geven bedrijven hiermee invulling aan hun rol als maatschappelijk verantwoord ondernemer. Deze groep heeft niet alleen recht op een werkplek, maar bedrijven laten ook een berg talent liggen als zij niet bereid zijn iedereen een kans te geven. Daarnaast is er ook een aanzienlijk financieel voordeel. Zo zijn er loonkostensubsidies en de no-riskpolis. Deze polis dekt het werkgeversrisico van loondoorbetaling af bij ziekte.

Maar het belangrijkste blijft natuurlijk dat je als bedrijf invulling geeft aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Je draagt actief bij aan de arbeidsparticipatie van de talenten van de toekomst. Een talent hoeft overigens niet jong te zijn. Ouderdom betekent juist ervaring en geeft aanzien, aldus Siebe Martijn Groenendijk. Pure winst voor alle partijen!

contact