Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Hoe gaan werknemers in de bouw- en infra om met de coronacrisis? #2

06 mei 2020

Hoe gaan werknemers in de bouw- en infra  om met de coronacrisis? #2

De weken vliegen voorbij en inmiddels zijn we allemaal wat meer gewend aan de crisistijd waarin we ons bevinden. De sectoren Bouw en Techniek werken door, maar wel op een veilige manier. En dat vraagt om aanpassingen en maatregelen. Maar hoe is dat nou om te werken tijdens deze crisis? En hoe groot is de invloed van het coronavirus eigenlijk op de dagelijkse werkzaamheden?

Ook nieuwbouw gaat door

Nick Semmekrot is uitvoerder op een nieuwbouwproject van Haafkes in Apeldoorn. Omdat het aantal verleende vergunningen voor woningbouw naar verwachting zal dalen, streeft de regering juist naar de bouw van nieuwbouwwoningen. Zo wordt geprobeerd om te voorkomen dat de coronacrisis de nieuwbouw afremt. Nick Semmekrot heeft het dus druk.

Voor de opdrachtgever hebben we een filmpje gemaakt zodat hij de vorderingen kan volgen.”

“Corona beïnvloedt ons weinig op de bouwplaats in Apeldoorn. We schaften uiteraard niet meer samen met andere partijen en reizen zoveel mogelijk alleen. Voor een leerling timmerman zonder rijbewijs hebben we in de bus een plexiglas scherm geplaatst zodat hij alsnog mee kan naar de bouw.

 De vergaderingen zijn gecanceld op de bouwplaats, deze houden we nu digitaal. Dit werkt goed!

Voor de opdrachtgever hebben we onlangs nog een filmpje gemaakt zodat hij de vorderingen van de bouw kan volgen.”

Onderhoud staat nooit stil

Ook voor Danny Massop, werknemer van OnderhoudPlus, gaat het werk ‘gewoon’ door. Onderhoud aan vastgoed blijft immers net zo belangrijk als altijd. De werkzaamheden zijn divers en Danny zorgt samen met zijn collega’s onder andere voor onderhouds-, renovatie- en verduurzamingsactiviteiten. Lukt dat een beetje in coronatijd?

“Alles bij elkaar valt het bij mij wel mee!”

“Mij beïnvloedt het bijna niet. Wel werken we met minder mensen in een woning en dit zijn dan meestal lege woningen. Verder proberen we natuurlijk de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Dat lukt eigenlijk best goed. We wassen veelvuldig onze handen en ontsmetten deze ook regelmatig. Dus alles bij elkaar valt het voor mij nog wel mee, behalve veel extra opletten.”

Met z’n tweeën aan de eettafel

Niet alleen het personeel op de bouwplaats past zich aan. Ook het kantoorpersoneel is compleet anders gaan werken naar aanleiding van de diverse maatregelen. Hoe is het om ineens alleen thuis te werken als je gewend bent aan je vaste kantoordagen met collega’s en vergaderingen? We vragen het Rik Staals, Marketing & Communicatieadviseur bij Janssen de Jong.

“Ik zie het een beetje als een experiment”

“Sinds het begin van de coronacrisis ben ik al snel thuis gaan werken. In het begin was het even aanpassen, met z’n tweeën aan de eettafel werken bleek niet altijd even handig. Inmiddels hebben we een extra kantoorplek ingericht op de logeerkamer. Daar werkt mijn vrouw nu en dat gaat prima!

 Ik vind het vergaderen via Teams echt een uitvinding! Waarom zouden we het in de toekomst weer anders gaan doen? Het is toch zonde om iedere keer in de auto te stappen voor een meeting van een uur? Hopelijk heeft deze hele crisis dus zijn positieve uitwerkingen. Ik zie het dan ook een beetje als een experiment ;)”

Vertel

Vind jij het ook leuk om je ervaringen met het werken in de Bouw & Infra tijdens de coronacrisis te delen? Laat het ons weten via communicatie@volandis.nl.

 

 

contact