Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Hoe gaan werknemers in de Bouw & Infra om met de coronacrisis?

23 april 2020

Veiligheidshelmen

Als we iets hebben geleerd de afgelopen periode is het wel dat we flexibeler zijn dan we denken. We houden ons aan maatregelen, we passen ons aan en waar mogelijk bouwen we door! Met de veiligheid van elkaar op ons netvlies gebrand. Maar hoe is dat nou om te werken tijdens deze crisis? Hoe beïnvloedt het virus jouw huidige werkzaamheden en hoe ga je daarmee om?

Aanpassingen op de bouwplaats

Marcel Schmidt (51) is een voormalig leraar die een aantal jaren geleden de overstap maakte naar de bouw- en infrasector. Inmiddels is hij een gedreven timmerman bij Schutte Bouw. Hij had milde klachten, passend bij een besmetting met het coronavirus, maar kon gelukkig het werk na anderhalve week weer hervatten. Hoe ervaart hij zijn werk nu?

“Ik spreek anderen, vaak met een grap, aan op de te houden afstand”

Ik houd me zoveel mogelijk aan de anderhalve meter afstand. Ik was regelmatig mijn handen en leen mijn gereedschap niet uit. Ik werk veel alleen en spreek anderen, vaak met een grap, aan op de onderling te houden afstand. Verder ben ik natuurlijk benieuwd welke ontwikkelingen er binnen de bouw gaan volgen naar aanleiding van deze crisis. Het is voor mij een onwerkelijke, spannende tijd met een ongewis vooruitzicht.”

Leidinggeven 2.0

Ook leidinggevenden krijgen met nieuwe situaties te maken die vragen om een nieuwe aanpak. Dat behoeft natuurlijk het nodige aanpassingsvermogen. We vroegen Jelle Feenstra (64) hoe hij dit ervaart. Deze zeer ervaren projectleider binnen Heijmans Utiliteitsbouw heeft altijd zijn best gedaan om zich te blijven ontwikkelen en vitaal en sportief te blijven. Komt deze positieve levensinstelling hem nu ook van pas?

Telefonisch overleg gaat zo goed, dat ik verwacht dat dit een blijvertje wordt”

 “Het is natuurlijk een vervelende tijd, maar mijn werkzaamheden worden er eigenlijk nauwelijks door beïnvloed. Voorheen werkte ik 1 á 2 dagen thuis en nu 3. Iedereen raakt daar ook steeds meer op ingespeeld. De vergaderingen en besprekingen plan ik nu in tijdens de thuiswerkdagen. Dat vind ik eigenlijk wel relaxed. Besprekingen met 5 personen zijn goed te voeren en wellicht zelfs efficiënter en in elk geval korter. Dit gaat zo goed, dat ik verwacht dat dit een blijvertje wordt.

 De twee dagen op het werk zijn, is wennen. Op kantoor is bijna niemand en op de bouwplaats zie je dat de mensen er moeite mee hebben. Een deel van de werkzaamheden moet je nou eenmaal met twee of meerdere personen uitvoeren. 1,5 meter afstand is dan niet altijd mogelijk. Je ziet dat sommigen dit niet prettig vinden. Als leidinggevende geef je aan deze werkzaamheden te vermijden, of anders handschoenen, maskers en een bril te dragen.”

Ook de Infra beweegt mee

Charles de Grefte (49) is een werknemer in de infrasector. Hij is werkzaam als machinist en wordt veelal ingezet op specialistische projecten, vaak in het buitenland. Hij zit dus vaak in de kost in hotels. Momenteel is hij werkzaam op een groot project (Blankenburgtunnel) waar de belangen en de tijdsdruk redelijk hoog liggen. De werkzaamheden gaan dus door. Charles maakt lange dagen en zit daarom ook in een hotel op locatie. Welke invloed heeft de coronacrisis op zijn dagelijkse werkzaamheden?

“De regels worden verscherpt, maar ik neem ook mijn eigen maatregelen”

“Wij eten en drinken koffie in een grote kantine, waar de tafels zo staan dat er overal een vrije tafel tussen staat en we dus om en om zitten. Vlak na de gedeeltelijke lockdown konden wij wel blijven in het hotel, maar eten en ontbijten deden we buiten op een camping. Later in de week konden we gelukkig wel weer beneden in het hotel ontbijten en eten, maar met gepaste afstand.

Op het werk heb ik zelf besloten om niet meer te eten in de grote kantine, maar in een kleinere ruimte apart om besmetting tegen te gaan. Ik merk wel dat ik nu bewuster met deze situatie omga en meer afstand houd. Ook rijd ik niet meer zo snel met iemand mee naar de keet, omdat je in een auto geen afstand kunt houden. Op het werk zijn regels verscherpt, maar we nemen ook onze eigen maatregelen.”

Vertel

Vind jij het ook leuk om je ervaringen met het werken in de Bouw & Infra tijdens de coronacrisis te delen? Laat het ons weten via communicatie@volandis.nl.

contact