Project ‘Anders Organiseren van Werk in de Bouw & Infra’ biedt oplossing voor werkdruk en burn-out
10 april 2025


Ongeveer de helft van de UTA-medewerkers in de bouw- en infrasector voelt zich overbelast, met burn-out als één van de grootste beroepsziekten. Om deze uitdaging aan te pakken, is het pilotproject ‘Anders Organiseren van Werk in de Bouw & Infra’ opgezet. Bij drie pilotbedrijven is onderzocht hoe werk anders georganiseerd kan worden om de werkdruk te verlagen en het welzijn van medewerkers te bevorderen. Wat kun je van hun leren?
Het project richtte zich op innovatieve organisatievormen, zoals de slimmere verdeling van taken en bevoegdheden, die de werkdruk kunnen verminderen en de werkcultuur verbeteren. Dit is gedaan bij drie pilotbedrijven: Rotsbouw, Van der Heijden en Swietelsky. De resultaten bieden waardevolle inzichten in hoe werkstress in de bouw aangepakt kan worden en hoe bedrijven in de sector hun organisatie wendbaarder en toekomstbestendiger kunnen maken.
Werkprocessen efficiënter inrichten
De bouw- en infrasector werkt vaak met projectteams die multidisciplinair worden samengesteld. Dit leidt tot veel veranderingen in teamleden en een grote noodzaak voor afstemming en overdracht. Deze complexiteit vergroot de werkdruk, maar de lessen uit het project kunnen bedrijven helpen om werkprocessen efficiënter in te richten.
In de bijbehorende video worden de ervaringen en belemmeringen van de pilotbedrijven gedeeld. Geïnteresseerden kunnen meer leren over de organisatiekundige aanpak en hoe deze bijdraagt aan een gezondere werkcultuur in de bouw- en infrasector. Interesse in meer uitleg vanuit een organisatiekundige insteek? Bekijk dan de uitgebreide video.
Doe in 2025 nog mee aan de pilot!
Er zijn nog een aantal pilotplekken beschikbaar. Dus ben je al langer van plan om de organisatie van het werk binnen het bedrijf te verbeteren, maar heb je behoefte aan ondersteuning hierbij? En ben je bereid om de ervaren verbeteringen te delen met de sector? Doe dan mee en neem contact op met Volandis. Mail hiervoor naar Barteld Dijkman. Aanmelden kan tot 1 juli 2025.