Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Veilig werken in de warmte door de ogen van Mourik Infra

30 juni 2025

Zonveilig werken doe je zo

De klimaatveranderingen zorgen in ons land voor zonniger en warmer weer. Veiligheidsadviseur Pieter Vogelaar van Mourik divisie Infra vertelt graag wat zij doen om medewerkers óók op warme dagen veilig en gezond te laten werken.  

Het KNMI noemt dagen met een temperatuur vanaf 20 graden Celsius warme dagen. Die hebben we steeds vaker. Zo kan vanaf april tot eind oktober zomers warm weer voorkomen in combinatie met hoge luchtvochtigheid, weinig wind en sterke zonnestraling. “Sommige mensen vinden het warmere weer misschien juist fijn. Maar als je buiten werkt, weet je hoe zwaar het kan zijn. Werken in de warmte kan zelfs leiden tot oververhitting. Daarom is het belangrijk om je medewerkers bewust te maken van de risico’s en maatregelen te nemen”, stelt veiligheidsadviseur Pieter Vogelaar. Hij werkt sinds 2012 met veel plezier bij divisie Infra op de afdeling KAM, in een team van zo’n 25 veiligheidskundigen. “We hebben veiligheid de afgelopen jaren goed weten te integreren in de projectorganisatie. Collega’s komen vooral bij mij voor extra advies of ondersteuning.” 

Melding en oplossing

Vogelaar constateert dat hun inspanningen om niveau 4 van de Safety Culture Ladder (SCL) te bereiken, vruchten afwerpen. “Divisie Infra omvat meerdere bedrijven met elk hun eigen cultuur. Toch besloten we om als divisie naar niveau 4 te gaan. Een stuurgroep met vanuit elk bedrijf een directielid en een veiligheidskundige zorgde voor een heel waardevolle uitwisseling van kennis en ervaring. Daarnaast hebben we met een extern bureau het programma Een slag naar gedrag uitgerold.” Een van de resultaten is dat de meldcultuur flink is verbeterd. Vogelaar: “We krijgen gemiddeld acht meldingen per dag van onze medewerkers via onze veiligheidsapp. Waar je eerst zag dat het bij de melding bleef, doet de melder nu vaak ook meteen een suggestie voor de oplossing. Of, beter nog, lost het in overleg meteen op.”    

Goed smeren

De meldingen die binnenkomen in de app zijn divers, maar gaan nauwelijks over werken in de warmte en de hitte. Toch merkt Vogelaar dat collega’s zich bewuster zijn van de risico’s, vooral als het gaat om uv-straling. “Huidkanker is in Nederland de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker. Het treft één op de vijf Nederlanders. Die informatie wordt steeds bekender door campagnes van KWF Kankerbestrijding, het Huidfonds en verzekeraars als Zilveren Kruis. Wij werken zelf ook mee met onderzoeken van het Huidfonds”, vervolgt Vogelaar. “Gelukkig is het risico op huidkanker goed te beperken door zonnebrand te smeren. Daarom stellen we vanaf april op alle projectlocaties dispensers en tubes beschikbaar. Zelf smeer ik op zonnige dagen ook altijd even voordat ik naar buiten ga.”

Begin bij de arbeidshygiënische strategie 

Vogelaar kijkt - in lijn met de arbeidshygiënische strategie – echter altijd eerst naar aanpakken bij de bron. “Denk aan eerder beginnen op warme dagen, collectieve maatregelen zoals het ophangen van schaduwdoeken, werken in de schaduw en/of het afschermen van warmtebronnen. Daarna kijk je naar individuele maatregelen als taakroulatie, extra water en extra pauzes op schaduwrijke of in koele ruimtes”, aldus Vogelaar. “Maar ga ook vooraf in gesprek met opdrachtgevers over de gemaakte ‘BTO’-keuzes (bouwkundige, technische, organisatorische keuzes) die de risico’s en beheersmaatregelen in kaart brengen in de uitvoeringsfase en beheerfase van een bouwwerk.”

’Zomerse’ werkkleding valt, net als het verstrekken van zonnebrandcrème en een (veiligheids)zonnebril, onder de PBM’s. Vogelaar: “Bij ons mogen medewerkers zelf hun kledingpakket samenstellen binnen de kaders en de werkzaamheden. Met dank aan onze internationale divisie hebben we ook goede zomerse werkkleding: lange mouwen en lange broeken van UV-werend en licht materiaal. Daarnaast hebben we koelvesten getest, bij bepaalde werkzaamheden bevallen die heel goed.”

Kuddedieren

Sommige medewerkers zijn kwetsbaarder dan andere. Denk aan werknemers die wat ouder zijn en/of gezondheidsklachten hebben. “Daarom heeft het thema ook bij onze HR-afdeling de aandacht, vanuit duurzame inzetbaarheid”, vertelt Vogelaar. Jongere medewerkers vragen over het algemeen eerder zelf om maatregelen. “Zij hebben tijdens hun opleiding al meer informatie gehad over veilig en gezond werken. Zoals ze gehoorbescherming tijdens een concert of festival normaal vinden, vinden ze dat ook van beschermende maatregelen tijdens het werk. Los van leeftijd, de mens is een kuddedier. Als er een paar bij warm weer goed drinken en smeren, volgt de rest. Het is aan ons om passende maatregelen te nemen, en te vertellen waarom het zo belangrijk is om er gebruik van te maken. Zo werken we óók op warme dagen veilig en gezond.”      

Zelf aan de slag 

Wil je aan de slag met het sectorprotocol Veilig werken in de warmte en hitte, ga dan naar de hittepagina op de website van Volandis. Hier vind je ook de nieuwe toolbox.

Bron: Bouwend Nederland

contact