Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Vlog #10 Achter de schermen bij...

03 januari 2018

Bouw en infra

Duurzame inzetbaarheid: een verantwoordelijkheid van ons allemaal? We vroegen het aan twee werkgevers: Sofie van Meerkerk (HRM, Steigerbouw Van der Panne b.v.) en Jan de Ruiter (werkgever, Verheij Infra b.v.). Hoe kijken zij hier tegenaan en wat speelt er binnen hun organisatie op het gebied van duurzame inzetbaarheid?

Bekijk hieronder de vlog.

 

 

Hoe kun je duurzame inzetbaarheid binnen je bedrijf regelen?
Sofie: "Duurzame inzetbaarheid gaat met name om een stukje bewustwording creëren bij de werknemer, maar ook binnen het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van gesprekken over dit onderwerp."
Jan: "Wij regelen duurzame inzetbaarheid door scholing. We nemen jonge mensen aan en zorgen daarmee voor verjonging binnen het bedrijf. Ook proberen we met verschillende acties bewustwording te creëren. Bijvoorbeeld door het organiseren van toolboxmeetings. Ook houden we werkplekinstructies, zodat mensen op een veilige manier met veilig materiaal kunnen werken. Ter voorkoming van ongevallen en ziektes."

Is het een gezamenlijke verantwoordelijkheid of alleen die van de werknemer?
Jan: "Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Onze groeimodus. Het is de manier waarop wij als bedrijf groeien en uitbreiden."
Sofie: "Er heerst vaak de gedachte dat het een verantwoordelijkheid is van de werkgever: 'Ik ben bij jou in dienst en jij moet zorgen dat ik hier mijn pensioen haal'. Wij proberen werknemers juist te laten inzien dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. En dat we ook willen dat de werknemer energie steekt in het op een gezonde manier halen van zijn pensioen."

Hoe kun je als werkgever de medewerker bewust maken?
Sofie: "We zijn als bedrijf heel erg bezig met veiligheid. Dat staat op nummer 1. Wij proberen duurzame inzetbaarheid daar naast te laten lopen. In de bewustwording en gesprekken bij veiligheid, dat ze op die manier ook vooruitdenken."
Jan: "Wij bieden mensen helemaal geen baan. Wij bieden een uitdaging. We maken ze onderdeel van ons bedrijf en onze strategie en onderdeel van hoe wij bedrijf willen voeren. Geef je mensen een uitdaging en pakken ze die ook goed aan, dan betekent dat dat er ook carrièremogelijkheden voor ze worden gecreëerd."

Zijn er voorbeelden vanuit het bedrijf rondom duurzaam inzetbaarheid?
Jan: "Door onze werkwijze zie je dat veel oudere mensen het toch wat rustiger hebben. Dat komt doordat ze hun carrière hebben uitgebreid. Als vakman moet je continu werken. Maar groei je door tot voorman, dan is het al een stuk minder arbeidsintensief. Dan stuur je mensen aan en dat is voor je lichaam een stuk beter. Op die manier proberen we duurzame inzetbaarheid vorm te geven."
Sofie: "We hebben recentelijk een monteur gehad die is uitgevallen door een knieoperatie. Voor de operatie deed hij al aangepast werk op kantoor. Toen hij weer mobiel was, heeft hij dit werk weer opgepakt. Er zijn bepaalde kwaliteiten gesignaleerd, die we nu verder aan het ontwikkelen zijn. Met onder andere een cursus Excel en een cursus Inspecteur. Met als doel de groei nog meer te stimuleren."

Meer weten?
Wil je meer weten over hoe je duurzame inzetbaarheid onderdeel kunt maken van je organisatie? Neem contact op met onze Vraagbaak via info@volandis.nl / 0341 499 299 / of chat met een van onze adviseurs via deze website.

contact