Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Volandis vlog #7 Handeczeem in de bouw

08 januari 2018

Volandis vlog #7 Handeczeem in de bouw

Voor werkgever en bedrijfsarts

Een paar weken geleden legde Johan in een vlog uit wat je kunt doen tegen handeczeem. Maar hoe kunnen de werkgever en de bedrijfsarts hierbij helpen? We vroegen het aan Fred, onze bedrijfsarts. Benieuwd wat hij hierover te zeggen heeft? Bekijk dan vlog #7 Handeczeem in de bouw, tips voor de werkgever en bedrijfsarts.

 

 

 

Komt er veel handeczeem in de bouw voor?

Ja, handeczeem komt veel voor. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 60% van de bouwvakkers ruwe rode handen heeft, een kenmerk van beginnend eczeem. Bijna de helft van deze bouwvakkers heeft kloofjes. Het komt zoveel voor dat veel bouwvakkers en hun werkgevers het normaal vinden. Dit geldt vaak ook voor de bedrijfsartsen.

Waarom krijgen veel bouwvakkers handeczeem?

De beginnende klachten die veel bouwvakkers hebben zijn het eerste teken van schade van de huid. Dit komt doordat de huid onvoldoende herstelt van de belastingen in het werk. Bijvoorbeeld door contact met ruwe materialen, werken in weer en wind, en door blootstelling aan schadelijk stoffen. Als de huid niet de kans krijgt te herstellen kunnen na verloop van tijd kloofjes ontstaan. Die zijn pijnlijk en hinderen bij het werk. De beschadigde huid neemt ook meer schadelijke stoffen op. Het risico op een huidinfectie neemt toe.

Hoe ziet handeczeem van de bouwvakker eruit?

Het begint met een ruwe en rode huid, later kunnen er kloofjes bijkomen.

Wat kan de bedrijfsarts doen?

Kijk bij iedere bouwvakker naar de handen: ook bij bouwhanden is een ruwe en rode huid niet normaal. Gebruik de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Schakel zo nodig de werkadviseur in en meld beroepsziekten bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Het kan nuttig zijn om eens de bouwplaats te bezoeken en je te verdiepen in de werkzaamheden die de bouwvakkers uitvoeren. Wat betekent dat werk voor hun handen?

Wat kun je als bedrijfsarts aan de bouwvakker adviseren?

Het is vooral belangrijk dat de bouwvakker zich er van bewust is dat een ruwe rode huid niet normaal is. Adviseer om tijdens het werk de juiste handschoenen te dragen. Daarnaast is het goed om de bouwvakker te adviseren de handen regelmatig in te smeren met vette zalf. Met name ’s avonds voor het slapen gaan en ‘s morgens vroeg. Dit helpt de beschadigde huid te herstellen.

Wat kan de werkgever doen?

De werkgever moet de juiste handschoenen ter beschikking stellen van de werknemers en erop toezien dat zij die op de juiste wijze gebruiken. Informatie kun je vinden op de website van Volandis. Het is belangrijk dat de werknemer ook weet welke handschoenen geschikt zijn voor welke taak. De werkgever moet deze informatie dus ook met de werknemers delen. Mocht een werknemer huidklachten hebben, dan kan de werkgever de werknemer adviseren een afspraak met de bedrijfsarts te maken.

Wat kan de werkadviseur doen?

Een werkadviseur kan advies geven welke werkzaamheden risicovol zijn voor de huid. Een paar voorbeelden: het dragen van gipsplaten, het werken met cement, het werken met oplosmiddelen en nat werk. Een werkadviseur kan ook adviseren over preventieve maatregelen, zoals het dragen van de juiste handschoenen en het op de juiste manier gebruiken daarvan.

Meer informatie?

Bel, mail of chat met de vraagbaak van Volandis: 0341 - 499 299, info@volandis.nl of www.volandis.nl

contact