Voorkom lawaaidoofheid én gevaarlijke situaties
08 juli 2025

“Ben jij straks klaar met het afhangen van die deuren? Dan kunnen wij gaan starten met de vloer”, vraagt Anika aan haar collega Bart. “Sjors en Amir zijn nog even bezig, maar met een half uurtje kun je er wel bij”, antwoordt Bart. “Top, geef maar een seintje als jullie zover zijn. Dan doe ik nu nog even een bakkie.” Een goede communicatie op de projectlocatie is zeer belangrijk. Dat is niet vanzelfsprekend als je gehoorschade oploopt. Hoe voorkom je dat?
Een bekend gezegde is ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’. Dat geldt zeker als je last hebt van lawaaidoofheid. Daar heb je niet alleen last van op het werk, maar ook in het dagelijks leven. Als je in een kroeg staat, is het al lastig om een ander te verstaan door de harde muziek. Laat staan als je ook nog eens last hebt van gehoorschade. Zelfs het geroezemoes van de vele gesprekken op een verjaardag kan dan hinder geven om je gesprekspartner goed te begrijpen. Dit is heel erg vervelend, maar op de projectlocatie kan een gebrekkige communicatie tot ongelukken leiden.
Hoe herken je gehoorschade?
Dat wil je voorkomen, maar wat is gehoorschade eigenlijk? Lawaaidoofheid is slechthorendheid of doofheid die ontstaat als gevolg van blootstelling aan lawaai. Vaak gaat het hierbij om lawaai vanuit de werkomgeving, zoals het werken met machines. Het kan ontstaan door kortstondig lawaai, zoals een explosie, maar ook door blootstelling aan langdurig lawaai. 110 decibel gedurende enkele minuten zorgt al voor schade aan het gehoor. Een geluid van 80 decibel is schadelijk wanneer het gedurende langere tijd wordt waargenomen. En het ontstaat sluimerend.
Dat het belangrijk is om gehoorschade te voorkomen, blijkt uit het feit dat er geen behandeling is om gehoorstoornissen als gevolg van blootstelling aan lawaai te genezen. De enige mogelijkheid om iets aan gehoorstoornissen te doen, is verdere schade zien te voorkomen. En daarnaast te proberen het functieverlies als gevolg van de stoornis zoveel mogelijk te compenseren. Dit laatste kan in bepaalde gevallen worden bereikt met een gehoortest. Om verdere schade van het gehoor te voorkomen, is het voor werknemers belangrijk om preventieve maatregelen te nemen.
Hoe kun je klachten voorkomen?
- Kies voor een werkmethode die minder lawaai veroorzaakt.
- Schaf geluidarme bouwmachines aan.
- Omkasten van de geluidbron.
- Neem maatregelen bij de geluidbron zelf, zoals: geluiddempers op de uitlaat van sloophamers, gebruik van spuitmonden (nozzles) voor spuitapparatuur.
- Zorg voor goed onderhoud van machines en gereedschap.
- Markeer werkplekken waar hoge lawaainiveaus zijn.
- Zorg voor taakroulatie; neem regelmatig pauzes; verstrek en gebruik gehoorbeschermingsmiddelen.
Hoe ‘klinkt’ lawaaidoofheid?
Nee, we gunnen je geen lawaaidoofheid. En we gaan je ook geen gehoorschade toebrengen. We hebben wel wat geluidsfragmenten opgenomen in veelvoorkomende situaties. Zoals in de auto, op de bouwplaats, in de kroeg, op een verjaardag of in de schaftkeet. Het voorbeeld van de twee collega’s Annika en Bart staat er ook tussen. Je kunt de fragmenten beluisteren zonder schade aan het gehoor, en hoe iemand het hoort die wel last heeft van lawaaidoofheid. Als je meer wilt weten over het voorkomen van gehoorschade, kun je bij Volandis terecht. Luister naar je gehoor!