Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Zorg goed voor je lichaam: koekje of paprika?

Je hoeft maar een willekeurige sportwedstrijd op te zetten op televisie, of je ziet allemaal afgetrainde lichamen. Vaak wordt de associatie van een strakke buik één op één gelegd met sporten en bewegen. Toch is dat vaak een misvatting. Hoewel de atleten hard trainen, is het misschien nog wel belangrijker hoe ze tussen het bewegen door eten en rust nemen. Procesmanager Teun ervaarde in een leefstijltraject ook hoe voeding hét verschil kan maken.

Goed voor jezelf – en je lichaam – zorgen, is belangrijk. Je hebt immers maar één lijf. Daarom is het ook zo belangrijk om naar je PAGO (medisch onderzoek) te gaan. Je hoeft niet eens klachten te hebben om iets onder de leden te hebben. Soms krijg je een cadeautje aangereikt, waar je je leven lang plezier van kunt hebben. Op die manier kreeg Teun, procesmanager bij Heijmans Infra, een leefstijltraject aangeboden. “Er kwam bij mij niks bijzonders uit de testen tijdens het PAGO. Daarna had ik een gesprek met een arts. Hij wees mij op een leefstijltraject, omdat ik al weleens vaker had geprobeerd om af te vallen”, aldus Teun. “Dat lukte mij alleen nooit zo goed.”

Een mooie nieuwe start

“Ik was dan ook direct geïnteresseerd in het leefstijltraject. Het mooie was dat ik op dat moment ook op mijzelf ging wonen. Toen dacht ik: dit is een mooi moment om ermee te beginnen. Door in dezelfde periode mijn leefstijl aan te passen, begin ik niet met verkeerde gewoontes”, blikt Teun terug. Het traject begon met een kennismakingsgesprek, met zijn coach Rita. “Ik heb verteld wat ik at en dronk. We keken ook naar hoe ik op dat moment leefde en wat het herstel is. We zijn gaan kijken wat ik kon aanpassen, zodat ik gezonder zou gaan leven dan ik op dat moment deed.”

Teun is zich bewuster van zijn beweging. “Als ik een keer wat ongezonder eet, beweeg ik wat meer."

“Met als doel dat mijn gewicht naar beneden zou gaan. Tijdens het traject heb ik zes of zeven voortgangsmomenten gehad. We keken terug: wat ging goed? Waar liep ik tegenaan? Wat kan anders? Hoe moeten we bijsturen? Ik viel in het begin gelijk flink af. Met een paar kilo’s per keer tussen de afspraken door. Dat verbaasde mij ook wel, want er veranderde in de leefstijl niet zo heel veel. Er zijn een paar punten in de voeding aangepast, waardoor het eten minder vet was.”

Vervang je gewoontes

“Bijvoorbeeld als ik naar huis reed na het werk, at ik in de auto altijd een koekje. Nu eet ik een snackgroente: een paprika of wat worteltjes. Dat waren voor mij kleine veranderingen, en ik ging letten op wat ik tussendoor at, of wat ik dronk. Ik drink nu nog maar weinig frisdrank. Zo ging het heel makkelijk. Zonder het gevoel dat ik mijn hele leven om moest gooien. De eetmomenten zijn niet minder geworden, ik ben ook niet minder gaan eten”, aldus Teun. “Doordat ik wel kan zoeken naar wat ik lekker vind, kan ik het makkelijk volhouden. Mijn leefstijl is veranderd, zonder dat ik mijn ritme volledig om heb moeten gooien. Ik sportte bijvoorbeeld al drie of vier keer per week.”

Teun: "Ik denk dat het belangrijk is om eerlijk tegen jezelf te zijn en te kijken wat de status is van je lichaam en of je er wat aan kunt doen."

Bewust bewegen helpt

Toen Teun aan het traject begon, woog hij 101,5 kilo. Nu is dat 85. En dat zonder zijn leven op de kop te gooien. Hij bereikte dit resultaat puur door ‘ongezondere’ eetgewoonten te vervangen door betere alternatieven. Daarnaast is hij zich bewuster van zijn beweging. “Als ik een keer wat ongezonder eet, beweeg ik wat meer. Ik probeer dan bijvoorbeeld een keer extra te hardlopen”, legt Teun uit. “En als ik naar de stad ga om boodschappen te doen, pak ik geregeld de fiets in plaats van de auto. Ik denk dus bewuster na over wat ik doe en probeer naar balans te zoeken.”

Ga altijd naar je PAGO!

Teun zorgt dus goed voor zijn lichaam. Hij adviseert collega’s dan ook om naar het PAGO te gaan. “Ik vind dat je een PAGO altijd moet doen om te weten: is er iets met mijn lichaam aan de hand? Moet ik bepaalde signalen oppikken van bloedwaardes of is er iets anders waar ik op moet letten? Ik heb daar gelukkig geen last van, maar als je je gezond voelt en er niks aan de hand is, maar uit zo’n onderzoek komt naar voren dat er toch iets met je aan de hand is, dan ben je er op tijd bij. Ik denk dat het belangrijk is om eerlijk tegen jezelf te zijn en te kijken wat de status is van je lichaam en of je er wat aan kunt doen. Misschien komt er niks uit, dan is het vooral preventief.”

contact