Werk veilig.
Houd plezier.
Kijk vooruit.

Aan de schop staan, is geen fitness

09 april 2024

Aan de schop staan, is geen fitness

“Ons werk is pas topsport”, hoor je vaak bij het tillen van zwaar materiaal. Het klopt dat mensen met praktische beroepen net als topsporters afhankelijk zijn van hun lichaam om hun werk te doen. Daarmee houdt de overeenkomst tussen topsporters en werknemers in de bouw wel op. Om fit te blijven, moet je zelf de handschoen pakken en in actie komen.

Profvoetballers bergen hun voetbalschoenen vaak voor altijd op als ze begin dertig zijn. In teams worden dertigers al snel ‘opa’ genoemd, terwijl ze nog een heel leven voor zich hebben. Dat sporters vroeg met ‘sportpensioen’ gaan, heeft er vooral mee te maken dat op hoog niveau sporten ontzettend zwaar is voor hun lichaam. Wat dat betreft kun je werken in de bouw- en infrasector best met topsport vergelijken: dat werk is ook zwaar voor je lichaam.

Bewegen op het werk

Profvoetballers zorgen tijdens hun professionele loopbaan goed voor hun lichaam, terwijl mensen met praktische beroepen dat vaak minder goed doen. “Tijdens het PAGO (medisch onderzoek) hoor ik regelmatig vakmensen zeggen: ‘Ik hoef niet te sporten, want ik beweeg al de hele dag op het werk.’ Helaas gaat die vlieger niet op”, zegt Jack van der Gragt, bedrijfsarts bij Volandis. “Dagelijks bewegen is goed, maar niet vanzelfsprekend goed als het onderdeel is van een zwaar beroep. Fit blijven is belangrijk voor je werk, en ook voor de veiligheid.”

Jongeren die net starten met werken, ervaren vaak nog niet veel lichamelijke ongemakken, dus zullen minder met lichamelijke belasting bezig zijn dan hun oudere vakgenoten. Ook schatten ze de risico’s van zwaar werk vaak nog niet goed in. Toch kun je beter voorkomen dan genezen. Daarom is bewustwording belangrijk, zo ervaart ook Van der Gragt. “In onze sector is meer dan gemiddeld sprake van overgewicht en rookt men meer. Dit kan naast gezondheidsproblemen ook veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Denk dan aan suikerziekte, maar ook aan slaapapneu.” Met een gezond lichaam kun je risico’s voorkomen.

Zet zelf de eerste stap

“Wat je goed kunt beïnvloeden, is je eigen fitheid”, vervolgt Van der Gragt. “Je kunt je eigen belastbaarheid of fitheid onder controle krijgen door regelmatig te sporten. Als je dat lastig vindt, kun je onder begeleiding gaan trainen. Kies een sport die je leuk vindt of beweeg in groepsverband; dan is de kans groter dat je het volhoudt.” Uit onderzoek van Van der Gragt blijkt ook dat de mensen die zichzelf in staat achten het werk de komende jaren nog uit te kunnen voeren, twee keer per week intensief sporten. Een andere optie is om gebruik te maken van het pakket Individugerichte Preventiezorg, dat wordt uitgevoerd door Volandis.

De individugerichte preventiezorg is zo geregeld dat werkgevers er weinig omkijken naar hebben. Je kunt bijvoorbeeld kosteloos begeleid worden als je aan je leefstijl wilt werken. Door de vinger aan de pols te houden, blijf je als werknemer niet nodeloos met klachten rondlopen en kun je actief aan een oplossing werken. Je blijft dus vitaal en gemotiveerd aan het werk en leert nadenken over je eigen duurzame inzetbaarheid. Centraal in het cao-pakket staat de Duurzame Inzetbaarheidsanalyse (DIA). Daarnaast maken ook andere keuringen/onderzoeken deel uit van het cao-pakket preventiezorg. Neem het heft dus al vroeg in handen en denk als een topsporter. Je lijf is immers je belangrijkste gereedschap!

contact